2010. december 2., csütörtök

Jogi ismeretek, szoftverhasználat

  • Szoftver fogalma és csoportosítása felhasználói szerződés (licensz) szerint.
  • Freeware, shareware, üzleti és egyéb szoftverváltozatok jellemzői.
  • Csoportosítsa a szoftvereket a felhasználói jogok alapján!
  • (Térjen ki arra is, hogy mikor legális egy üzleti szoftver!)
Jogi ismeretek

Szellemi tulajdon. A törvény szerint az eredeti számítógépes program az azt létrehozó személy vagy vállalat szellemi tulajdona. A számítógépes programokat szerzői jogi törvény védi, amely kimondja, hogy az ilyen művek engedély nélküli másolása törvénybe ütköző cselekedet.
Szoftver licencszerződés. Egy adott szoftver esetében a licencszerződés határozza meg a szerzői jog tulajdonosa által megengedett szoftverhasználat feltételeit.


Szerzői jogot sértő néhány bűncselekmény:

Jogosulatlan másolás. A szoftver licencszerződés, általában a vevőnek csak egyetlen "biztonsági" másolat készítését engedélyezi. Az eredeti szoftver bármely további másolása jogosulatlan másolásnak minősül.

Illegális szoftverhasználat. Valaki programot jogosulatlanul másol le és használ.
Hamisítás. A hamisítás a szerzői jogvédelem alá eső szoftver nem jogszerű sokszorosítása és eladása.

Internet-kalózkodás (warez). Egy szerzői jogvédelem alá eső szoftver engedély nélkül felkerül egy Internet kiszolgálóra, ahonnan letölthetővé teszik.

Alkalmi másolás. Egy szervezeten belül többletpéldányok készülnek az alkalmazottak munkájához. A felhasználók közötti "baráti cserebere" is ebbe a kategóriába tartozik.


Jogi szempontból érdekesebb szoftvertípusok:

Freeware. Olyan szoftvertermék, amelyet szerzője térítés nélkül terjeszt, s az szabadon felhasználható.

Shareware. Olyan szoftver, melyet készítője demonstrációs céllal terjeszt. Működésükben, egyes funkcióikban korlátozottak lehetnek, és/vagy felhasználásuk korlátozott idejű.

Adware. A szoftverkészítő úgy biztosítja terméke ingyenességét, hogy abba reklámozási lehetőséget épít.

Spyware. A felhasználó személyes adatait és preferenciáit is értékesíteni szeretnék. Gyakran bizalmas információkat juttathat el a program készítőjének. Egyes programok és szolgáltatások lehetővé teszik a felhasználó egyedi azonosítását, így a szolgáltatók nyomon követhetik szokásainkat.

A Business Software Alliance (BSA) nemzetközi szervezet, a vezető szoftvergyártók érdekeit képviseli. A szoftverkalózkodás ellen küzd, a tájékoztatás és a jog eszközeivel.

GNU (General Public License). Az ingyenes programokra érvényes, az ingyenesség és a szabad terjesztés lehetősége mellett tiltja a szoftver kereskedelmi célú felhasználását.