2010. december 2., csütörtök

Keresés az interneten

  • Adatkeresés az interneten. Tematikus és kulcsszavas keresés
  • Mi a tematikus és a kulcsszavas keresés?
  • Ismertesse a kulcsszavak alapján történő keresés módszerét, a keresésnél használt operátorokat!
  • Keresés a gyakorlatban. Keressen Jedlik Ányos életéről szóló oldalakat az interneten!
Tematikus keresés:
Tematikus keresés esetén linkek (hivatkozások) segítségével juthat el a felhasználó a keresett témájú weboldalakhoz, mégpedig úgy, hogy egyre szűkíti a fogalmakat, amíg el nem jut a megfelelő helyre. Először a legáltalánosabb témafelbontással találkozik (sport, szórakozás, hírek, kultúra…), ahonnan kiválaszthatja az őt érdeklő téma-csoportot (pl. kultúra). A linkre kattintva a következő oldalon már csak a kiválasztott téma alcsoportjait találja (film, színház, zene, irodalom…). A link-vándorlás végén már valós weboldalakhoz vezetnek linkek, vagy vegyesen szerepelnek a valós weboldalak és a további al-témakörök linkjei. Ilyen kereső oldal például a lap.hu.

Kulcsszavas keresés
Amennyiben konkrét elképzeléseink vannak a keresett témával kapcsolatban, úgy a legjobb módszer, ha végiggondoljuk, hogy a keresendő oldal milyen szavakat tartalmazhat, és ezekre keresünk rá oly módon, hogy egy ismert kereső oldalára megyünk, majd kattintunk a keresés indítására szolgáló gombon.

A keresendő szavakat azonban nem árt előre alaposan végiggondolni, hiszen ha csak egy gyakran előforduló szót gépelünk be, az a meglepetés érhet minket, hogy az adott szó több százezer oldal is tartalmazza. Célszerű pontosabb definiálás, több szó megadása esetleg a keresőoperátok használata. Mindez azért is indokolt, mert többnyire nem a keresett témával foglalkozó honlapra találunk rá, hanem újságcikkekre, egyéb lapokra, amelyek a keresett témát is említik
A keresés hosszabb időt is igénybe vehet, de sikeres keresés esetén a kívánt oldalak listáját a gép megjeleníti, amely listáról kattintással választhatjuk ki a nekünk szimpatikus lapot. A keresés eredményeként visszakapott oldalak sorrendjének azonban jelentősége van. Elsőként a beadott szöveggel pontosan egyezőket kapjuk, utána az adott szavakat tartalmazó lapokat, majd azokat, amelyek a beadott szavak közül valamelyiket tartalmazzák. Ilyen kereső oldal például a Google vagy a külföldi Altavista


Általános keresők
Az interneten az általános keresők (pl. google, astalavista, yahoo) bármely témában ad lehetőséget keresni. A keresés eredménye, a találati lista, a meghatározott kulcsszavak és a keresési motor egyéb adataiból épül fel.
Feladatok: egy kiválasztott témában keressen meg egy tetszőleges kereső oldal segítségével minél több információt. A keresés álljon minél több szóból és tartalmazzon mind taralmi, mind asszociatív részeket is pl. keressél a magyarországi honlapok közt csillagászattal kapcsolatos oldalakat, aminek köze van az ELTE intézményéhez.


Adatbázisok
Az interneten nem csak általános keresőkben lehet keresni, hanem speciális célokra létrehozott adatbázisokban is (pl. internetes könyvtár, hírportál, stb.). Ezek közt vannak ingyenes és fizetős példányok is.

Feladatok: egy tetszőleges témában mutassa meg hol keresne. Az adott kereső használatának bemutatása (pl. keress filmek közt horror témájúakat, melyek 2009-ben jelentek meg.).