2010. december 2., csütörtök

A vírusok jellemzése és védekezés ellenük

A vírusok jellemzése és védekezés ellenük
  • Mi a számítógépes vírus?
  • Ismertesse a számítógépvírusok főbb osztályait!
  • Hogyan védekezhetünk a vírusok és a károkozásuk ellen?
  • Víruskeresés a gyakorlatban, eredmény értelmezése
Károkozók
A mindennapi élet során, a hálózatok fejlődésének köszönhetően, egyre több veszéllyel kell szembenéznünk az informatika világában. Nem csak a mennyiségük a gyakoriságuk és feladataik is megváltoztak a károkozóknak. A feladataik szerint több csoportba lehet beosztani ezeket a programokat, mely csoportok nem mindig különülnek el egymástól éles határokkal.
Megkülönböztetünk vírusokat (virus), kémprogramokat (spyware), botokat (bot), trójaiikat (troy) és átveréseket (scam).

Vírusok azok a programok, melyek képesek megfertőzni a gépet és ott valamilyen ártalmas kódot hajtanak végre pl. fájlok törlése, szemét generálása. Védekezni ellenük vírusirtóval lehet. A vírusirtók a mai világban már napi rendszerességgel frissítik vírus adatbázisukat, hogy naprakészek legyenek a legújabb fenyegetésekkel szemben.

Kémprogramok valamilyen bizalmas adat megszerzésére irányulnak. Főleg a banki és adatbázis hozzáféréshez szükséges jelszavakat és neveket gyűjtik, melyeket egy meghatározott helyre küldenek, ahol ezeket felhasználják vagy tovább adják. Védekezni ellenük kémprogram eltávolítóval kell.

Botok a gép kapacitására pályáznak. Bottal fertőzött gépet zombinak nevezik és egy-egy zombikból álló hálózatot botnet-nek. Felhasználva a gép erőforrásait ezek a hálózatok kéretlen levelek küldésére, kódok feltörésére vagy dos (szolgáltatás megtagadás) támadásra használhatóak. Védekezni tűzfallal lehetséges.

Trójaiak olyan programok, melyek egy hátsó kaput nyitnak a számítógép védelmén, ahol később más programokat tudnak behozni, vagy adatokat kiküldeni. Védekezés aktív tűzfallal.
Az átverések nem kifejezett programok, hanem az emberi hiszékenységre és figyelmetlenségre épülő rosszindulatú kezdeményezések. Pénz fizetésre vagy valamely károkozó telepítésére próbálják rávenni a gyanútlan felhasználókat.