2010. december 2., csütörtök

Meghajtók, könyvtárak, fájlok. Kezelésük a Windowsban.

Meghajtók, könyvtárak, fájlok. Kezelésük a Windowsban.

  • Ismertesse a meghajtókat, és mutassa be a mappaszerkezetet!
  • Fájlok, mappák tulajdonságai (elnevezés, kiterjesztés, hely megadása).
  • Alapvető műveletek a meghajtókkal, mappákkal, fájlokkal.
Könyvtárszerkezet
A tárakon a számítógépben az adatokat csoportosítva tároljuk. A fájlok úgynevezett könyvtárakban, mappákban, tárolódnak, melyek a gyökérkönyvtárban, avagy egy másik könyvtárban találhatóak. Az így kialakított szerkezetet, könyvtárszerkezetnek, fának nevezik. A gyökérkönyvtár a fa legfelső eleme, mely nincsen már más könyvtárban benne.

Feladatok: Navigálás a könyvtárszerkezetben. Könyvtárszerkezet elemeinek a módosítása, törlése és új elem létrehozása.


Állományok
Az állományokat csoportosíthatjuk feladataik szerint. Vannak, melyek futtatható állományok, programok vagy kötegelt parancsfájlok, vannak dokumentum fájlok, és vezérlő fájlok.
Program fájlok, valamely program adatait és parancsait tartalmazzák, futtatásukkal egy alkalmazói program indul el.

Dokumentumok lehetnek szöveges dokumentumok, képek, videók, hanganyagok. Minden programnak megvannak milyen fájlokat ismer így lehetnek program specifikus fájlok, csak egy adott programmal nyithatók meg, avagy nem specifikus fájlok, melyek több programmal is megnyithatóak pl. az alap formázás mentes szöveges fájl a txt.

Vezérlő fájlok linkek, melyek egy másik helyre mutatnak a könyvtárszerkezetben, egy másik könyvtárra vagy fájlra. Legelterjedtebb típusa a hard link, mely átrak az általa hivatkozott könyvtárba, fájlra, míg másik típusa a soft link, mely transzparens átjárást biztosít.
Feladatok: Állományok létrehozása, módosítása és törlése.