2010. december 2., csütörtök

Operációs rendszerek

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK (szoftver)
  • Operációs rendszerek
  • Az operációs rendszer fő feladatai
  • Az operációs rendszerek típusai
  • A Windows XP rendszer felhasználói felülete
  • Fontosabb beállítások a Windowsban (asztal, egér, billentyűzet, területi beállítások)
Az operációs rendszer

Az operációs rendszer egy olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.

Vagyis a feladatai: a hardvervezérlés, programfuttatási felület biztosítása és kommunikáció gép és felhasználó közt.

Az operációs rendszereket osztályozhatjuk kernel méret szerint (monolitikus, hibrid, mikro), felhasználói felület szerint (CLI, GUI, TUI) és célgép szerint (nagygép, személyi számítógép, hálózati).

A kernel az operációs rendszerek magja itt hajtódnak végre az operációs rendszer alap feladatai. Monolitikus esetén a mag egy fájlból áll (pl. linux), mikro kernelnél a lehető legkisebb a mag és minden mást külső helyen ér el (pl. Minix) és hibrid esetén a feladatok végrehajtásának helye eloszlik a két előző verzió közt (pl. windows).

Felhasználói felület szerinti csoportosításnál a CLI-nél (karakteres bevitel) a parancsokat szöveges formában adjuk ki,előnye a sebesség. GUI-nál (grafikus felhasználói felület) minden grafikus elemekkel történik, hátránya a limitált vezérelhetőség és lassabb futás. TUI (szöveges felhasználói bevitel) esetén az előző kettő kombinációja, ahol a grafikus megjelenítés mellett lehetőségünk van a parancsok szöveges bevitelére is, esetleg kombinálva egy bevitel során mindkettőt.

Célgép csoportosítás az operációs rendszer alatti hardverre utal, melynél a nagygépek a szerverek, személyi számítógépek az általános otthoni felhasználású gépek és hálózati operációs rendszerek hálózatba kötött gépek felett futnak, a hálózat gépeit egy gépnek összevonva.


Grafikus felület bemutatása

Feladatok: A vezérlés és navigálás bemutatása. Programok indításának módja. Grafikai beállítások elérése (színmélység, felbontás). Az operációs rendszer egyéb beállításainak elérése, feladataik. Alapvető szöveges fájlok létrehozása.