2010. december 2., csütörtök

Háttértárak

  • Háttértárak.
  • Ismertesse a mágneses elven működő háttértárak fajtáit (floppy, winchester, streamer) és jellemzőit!
  • Ismertesse az optikai elven működő háttértárak fajtáit (CD, DVD és Bluray) és jellemzőit!
  • Ismertesse az elektronikus elven működő háttértárak fajtáit (Flashdrive, SSD, Memória kártya)
Adattároló eszközök

Az adattároló eszközök, ahogy nevük is mutatja, adatok tárolására alkalmas hardverek. Lényegében két csoportra osztjuk őket működési elvük szerint. Vannak a kikapcsolás után is adataikat megörző háttértárak és az energiaellátás megszűnésével adataikat elvesztő memóriák.
A memóriák kis tároló kapacitású (256MB-4GB), de gyors tárak, feladatuk ideiglenes tárként működni, ahová az aktuálisan tárolt adatokat (programokat és adatokat) betölti a rendszer a gyorsabb elérés érdekében.
A háttértárak nagy kapacitásúak (40GB-2TB), de lassabb tárak, az adatok időben hosszabb tárolására alkalmasak.
A memóriák az időben fejlődésük szerint lehetnek sdram, ddr, ddr2 és ddr3-asok, melyek a csatlakozási formájukat és technikai megvalósításukat jelenti. A mai legmodernebbek a ddr3-asok.
A háttértárak működési elvük szerint különböztethetőek meg, lehetnek:

  • Mágneses (floppy, merevlemez,Streamer), optikai (cd, dvd, blu-ray), holografikus és flash (pendrive, solid state disk) alapúak. A legrégebb óta elterjedtek a mágneses alapúak, melyekben egy vagy több mágneses lapra fejek viszik fel az adatokat és fejek olvassák le onnét a mágneses állapotokat. Ezek a ma legelterjedtebb merevlemezek, melyek közepes sebességgel, de nagy tárolókapacitással rendelkeznek.
  • Optikai tárolók. Legelterjedtebb változatai a CD-k, melyeket az évek óta tartó DVD divat vált fel, és a piacon megtalálható már a Blu-ray kéklézeres lemez is. Mind ezeknél kis égetett barázdák tárolják az információkat.
  • Flash alapú tárolók. Gyorsaságuk és mozgó alkatrész hiányuknak köszönhetően nagyon közkedveltek. A régi floppykat már felváltották a pendrivok, melyek minden színben és formában kaphatóak, kapacitásuk 256MB-16GB terjed.
Sok adat tárolás esetén a legjobb megoldás a merevlemez, mely a mai gépekben (majd mindben) megtalálhatóak. Adatok szállítására pendrive-ot érdemes használni, míg adatok mentésére külső merevlemezt vagy valamely nagyobb kapacitású optikai tárolót.