2010. december 2., csütörtök

A tömörítés típusai

A tömörítés típusai

  • Ismertesse az adatok tömörítésének szükségességét és lehetőségét!
  • Mi a veszteségmentes tömörítés lényege? Mutasson rá egy egyszerű példát!
  • Mi a veszteséges tömörítés lényege? Hol és hogyan használják?
  • Milyen lehetőségeket ismer a veszteségmentes tömörítésre a gyakorlatban?
A tömörítés

Az adattömörítés a számítógépes tudományágak egy területe, melynek célja az adatok feldolgozása oly módon, hogy azok minél kevesebb helyet foglaljanak, vagy minél gyorsabban lehessen őket továbbítani. Ez oly módon lehetséges, hogy a valós világ adatai többnyire igen redundánsan és nem a lehető legtömörebb formában reprezentálódnak. Alapvetően kétféle adattömörítési megoldás létezik: a veszteségmentes és a veszteséges tömörítés.

Veszteségmentes tömörítés eljárás során az adatok később visszaállíthatók az eredeti adattartalmúra (pl. a zip, rar, arj stb.).

Veszteséges tömörítésnél feláldozzuk az adatok egy részét a hely érdekében, ezután már nem lehet tökéletesen visszaállítani az adatokat, de ettől függetlenül azok még használhatóak (pl. mp3, mpeg stb.).

A különböző állományokat (hang, videó, dokumentum, bináris) más és más tömörítési eljárással szokták becsomagolni. Az adatok felépítése némely esetben lehetőséget nyújt speciális tömörítési eljárásokra, de lehet, hogy kizárja a veszteséges tömörítést.

Bináris fájloknál (nem meghatározott típus, főleg programok) és dokumentumoknál nem használhatunk veszteséges tömörítést, mert olyan adatok is elvesznek, mely a megfelelő futáshoz szükségesek lennének, ezért windows környezetben főleg zip, msi, cab tömörítéseket használunk hozzájuk.

Hangállományoknál a legelterjedtebb veszteséges tömörítés az mp3, mely megfelelő beállításokkal (változó bitráta, sávok száma), nem hallható vágásokat végez, így elérve a kisebb méretet. Veszteségmentes tömörítésnek a FLAC-ot szokták használni, mely a zip-hez hasonlítható.

Videó állományoknál az mpeg, divx, xvid veszteséges tömörítéseket szokták alkalmazni. Mindennapi felhasználásban nem jellemző a tömörítés mentes videó alkalmazása, hiszen ennek rendkívül nagy lenne a tárhelyigénye, sőt a rendkívül nagy erőforrás igény miatt vesztességmentes tömörítést sem szokás használni.

Kép állományoknál a jpeg, png és gif a legelterjedtebbek, melyekkel elvégezhető vesztességmentes tömörítés is, melyet a paletták megfelelő beállításával és a képpontok megfelelő ábrázolásával érne el.

Feladat: zip tömörítés használatának a bemutatása (be és ki irányban is).